Provence 21–28 september 2022

Provence är en kulturell smältdegel med mångtusenåriga anor. De större, kustnära städerna grundades av grekiska kolonisatörer redan på 500-talet f.Kr. Inlandet befolkades vid denna tid av inhemska galliska stammar. Med tiden blev hela området romerskt genom Julius Caesars berömda galliska erövraringar. Under tidig medeltid var regionen ett kulturellt och politiskt centrum för både kristna franker och muslimska morer. Under 1300-talet flyttas påvestaten till Avignon vilket ytterligare bidrog till uppförandet av kyrkor, befästningar och stadsbebyggelse i rik gotisk stil i hela regionen. Provences vackra natur och rika historia har även i senare tid lockat inflytelserika konstnärer som Van Gogh, Cézanne och Picasso. Resan erbjuder ett urval av alla dessa kulturyttringar kryddat med provencalsk mat!

(sju nätter/åtta dagar)

Onsdag 21 september

Tidig avresa med buss från Karlskrona och genom länet. Vi flyger med SAS från Kastrup kl 11.05, ankomst Nice kl 13:30. Varje resenär kan checka in en väska (max 23 kg) samt ta med ett handbagage (max 10 kg) ombord.

Efter ankomst till Nice gör vi en längre paus i Antibes med möjlighet att äta lunch på egen hand. Därefter kort färd till vårt hotell Mercure Sophia Antipolis Antibes där vi bor i fyra nätter. Gemensam middag på hotellet varje kväll.

Logi: Mercure Sophia Antipolis (* * * *), Antibes.

Måltider: Frukost samt middag inklusive bordsvatten.

Torsdag 22 september

Saint-Paul de Vence/Fondation Maeght samt Chapelle Rosaire (heldag, ca kl 9-17).

Vi besöker Fondation Maeght som är ett museum för modern och samtida konst strax utanför från byn Saint-Paul de Vence i södra Frankrike, ca 20 km väster om Nice. Det skapades av Marguerite och Aimé Maeght 1964 och omfattar bland annat Joan MiróAlberto GiacomettiGeorges BraqueAlexander CalderMarc ChagallFernand Léger och Bonnard. Även själva byggnaden ritad av den katalanska arkitekten Jose Luis Sert måste betraktas som ett konstverk i sig själv och med en pinjepark full av skulpturer av Joan Miró och en gård med skulpturer av Alberto Giacometti och mosaikmuraler av Marc Chagall och Pierre Tal-Coat, bassäng med mosaiker av Braque med fontän av Pol Bury. I Chapelle Rosaire tittar vi på Matisses glasmålningar.

Fredag 23 september

Nice (heldag, ca kl 9-17).

Frankrike är bland annat förknippat med god mat och fantastiska viner, vackert språk, sofistikerad kultur och livsnjutning i största allmänhet. Nice på Franska Rivieran är lite av landets Rolls-Royce.

Här omsveps du av precis allt som den franska härligheten har att bjuda på. Du promenerar längs stranden, känner doften från havet och njuter av mat och dryck som kommer fastna i ditt gastronomiska minne för en väldigt lång tid framöver.

Vi upptäcker Nice med en svensktalande lokalguide och därefter blir det tid för lunch & upptäckter på egen hand!

Lördag 24 september
Nice halvdag.

Vi besöker Matissemuséet och Chagallmuséet. Resten av dagen tid för egna upptäckter!

Söndag 25 september

Utcheckning och avresa till Cannes och Aix-en-Provence (heldag, ca kl 9-17).

Vi inleder dagen med ett besök i Cannes och fortsätter sedan till Aix-en-Provence.

Målaren Paul Cézanne är starkt förknippad med Aix. Han föddes, dog och arbetade stora delar av sitt liv i staden. Landskapet runt Aix figurerar flitigt i Cézannes verk och allra viktigast är berget Sainte-Victoire som finns med i 44 oljemålningar och 43 akvareller. Som en parentes kan nämnas att Picasso, som beundrade Cézanne, ligger begravd på en privat egendom på andra sidan om berget, sett från Aix. Berget är verkligen slående och syns på långt håll. Det är också ett förträffligt vandringsområde, exempelvis kan man gå upp till det monumentala korset som blickar ut från en av topparna. Vi besöker Cézanne-museet samt får tid för lunch på egen hand.

Sen eftermiddag fortsätter vi mot Avignon och Hotel Du Parc i Cavaillon. Där bor vi i tre nätter med gemensam middag på hotellet varje kväll.

Logi: Hotel du Parc (* * *), Cavaillon.

Måltider: Frukost och middag inklusive bordsvatten.

Måndag 26 september

Pont du Gard & Avignon (heldag, ca kl 9-17).

Vi inleder dagen med att beskåda den enorma romerska akvedukten i Pont-du-Gard. Därefter fortsätter vi färden till Avignon som var centrum för den romersk-katolska världen under större delen av 1300-talet då sju franska påvar härskade. Vi upptäcker denna stad under ledning av en svensktalande lokalguide samt får egen tid för lunch & strövtåg.

Tisdag 27 september

Arles (heldag, ca kl 9-17).

Arles ligger i västra Provence vid Rhôneflodens bredd i början av dess delta, Camargue. Staden grundades i år 46 f.Kr. av Julius Caesar och kallas även Galliens lilla Rom. Staden präglas starkt av sin romerska dåtid och bjuder på flera rester av romerska byggnadsverk som teater, badanstalter och amfiteater. Vi upptäcker även denna stad under ledning av en svensktalande lokalguide samt får egen tid för lunch & strövtåg.

När man nämner Arles kan man inte glömma Van Gogh och vice versa. Vincent Van Gogh bodde i Arles i 15 månader mellan februari 1888 och maj 1889. Det var bland annat i Arles som van Gogh skar av sitt eget öra. Van Gogh fascinerades av ljuset i Arles och vistelsen i staden var den mest produktiva perioden i hans liv med en produktion på mer än 300 målningar och teckningar. Många av hans målningar från denna period är de mest kända än idag. Vem känner inte till hans målning av ett café på Place du Forum, eller det gula huset på Place Lamartine där Van Gogh bodde?

Onsdag 28 september

Efter frukost rullar vi till Nice, vår SAS-flight lyfter kl 14.20 med ankomst Köpenhamn kl 16.40. Därefter buss mot respektive hemort.

Pris

Del i dubbelrum:                      15 900 kr

Enkelrumstillägg:                     3 100 kr

I priset ingår:                            Busstransfer till och från Kastrup, flyg, logi, måltider och utflykter enligt programmet ovan inklusive entréavgifter ingår i resans pris!                          

Anmälan till Britt.gars@telia.com

Sveriges konstföreningar Blekinge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s